Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului (INCDPM) a organizat întâlnirea tehnică și evenimentul final din cadrul proiectului BUILD SEE în perioada 19-20 noiembrie la Hotel International, în București.
Citește mai departe...Conferința Internațională
AQUALIRES 2014
“New tools for sustainable management of aquatic living resources”,
17-18 ianuarie 2014
http://aqualires.incdpm.ro
În perioada 21-23 martie a avut loc la Sovata (județul Mureș) al doilea workshop din cadrul proiectului CarpathCC.
Citește mai departe...Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM) au participat la Întâlnirea privind Suportul Ştiinţific pentru Strategia Dunării care a avut loc între 21 şi 22 martie 2013 în Ispra, Italia.
Citește mai departe...În perioada 25-27 februarie 2013, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului a participat la şedinţa de progres a proiectului "Monitorizarea impactului asupra mediului a lucrărilor de îmbunătăţire a condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila, km 375 şi km 175", organizată la sediul AFDJ Galaţi.
Citește mai departe...ANUNȚ
Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Mediului anunță organizarea concursului, în condiţiile Legii 319/ 2003, pentru ocuparea unui post de Asistent deCercetare Științifică, vacant în cadrul proiectului cu titlul Tehnologii inovative pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice în culturile legumicole (LEGCLIM), cod PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0659, nr. contract 11/PCCDI/2018:
Citește mai departe...ANUNȚ
Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Mediului anunță organizarea concursului, în condiţiile Legii 319/ 2003, pentru ocuparea unui post de Asistent deCercetare Științifică(Tematica și bibliografia subiectelor de concurs), vacant în cadrul proiectului cu titlul Tehnologii inovative pentru irigarea culturilor în condiţii de climat arid, semiarid și subumed-uscat (SMARTIRRIG), cod PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0254, nr. contract 27PCCDI/2018:
Citește mai departe...TEMATICA SI BIBLIOGRAFIE
Asistent de Cercetare Stiintifica – ingineria Mediului
Citește mai departe...Întâlnire privind Suportul Ştiinţific pentru Strategia Dunării, Ispra, Italia
Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM) au participat la Întâlnirea privind Suportul Ştiinţific pentru Strategia Dunării care a avut loc între 21 şi 22 martie 2013 în Ispra, Italia. Întâlnirea a fost organizată de Joint Research Centre (JRC), acesta fiind al treilea centru de cercetare al Comisiei Europene ca dimensiune, după cele din Bruxelles şi Luxemburg.
Mai jos este redat raportul acestei întâlniri
Raportul Întâlnirii privind Suportul Ştiinţific pentru Strategia Dunării, Ispra, Italia
Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM) au participat la Întâlnirea privind Suportul Ştiinţific pentru Strategia Dunării care a avut loc între 21 şi 22 martie 2013 în Ispra, Italia. Întâlnirea a fost organizată de Joint Research Centre (JRC), acesta fiind al treilea centru de cercetare al Comisiei Europene ca dimensiune, după cele din Bruxelles şi Luxemburg.
Iniţiativa celor de la JRC a avut ca principal scop oferirea de suport ştiinţific Strategiei Comisiei Europene pentru regiunea Dunării ţinând cont de faptul că această zonă se confruntă cu o serie de provocări, cum ar fi amenințările la adresa mediului, insuficienţa conexiunilor de transport, lipsa resurselor de energie, dezvoltare socio-economică inegală, precum și deficiențele în materie de siguranță și securitate. În acest sens au fost organizate mai multe grupuri tematice de lucru, după cum urmează:
- Grupul de lucru privind problematici din domeniul apei - Danube Water Nexus (DWN)
- Grupul de lucru privind problematici din domeniul terenului și solului - Danube Land and Soil Nexus (DLSN),
- Grupul de lucru privind problematici din domeniul aerului - Danube Air Nexus (DAN)
- Grupul de lucru privind problematici din domeniul energiei regenerabile - Danube Bio-energy Nexus (DBN)
- Grupul de lucru privind problematici din domeniul apei - Danube Reference Data and Service Infrastructure (DRDSI)
![]() |
Figura 1: Sesiunea plenară |
Programul întâlnirii a inclus o sesiune plenară initial (Figura 1), urmată de discuții pe grupuri paralele de lucru. INCDPM a participat la următoarele grupuri de lucru: DLSN fiind reprezentat de Dra. Iustina Popescu, DBN fiind reprezentat de Dra. Monica Matei și DWN fiind reprezentat de Dl. Aurel Varduca (Figura 2).
![]() |
Figura 2: Reprezentanții INCDPM care au participat la întâlnirea științifică de la Ispra |
Principalele obiective ale grupurilor de lucru la care au participat reprezentanţii INCDPM sunt:
1. The Danube Water Nexus (DWN)
Acest are ca principal obiectiv problemele legate de domeniul apei, cum ar fi disponibilitatea acesteia în zona de interes, calitatea ei, precum și riscurile de conservare și restaurare a ecosistemelor și a biodiversității în Regiunea Dunării. De asemenea, vizează interdependențele între domeniul apei şi diferite sectoare economice, cum ar fi agricultura și energia.
2. The Danube Land and Soil Nexus (DLSN)
Acest grup de lucru studiază diferite aspecte referitoare la starea actuală privind utilizarea terenurilor și a solurilor în Regiunea Dunării, axându-se pe stabilirea disponibilitații și calității acestora coroborate cu riscurile legate de conservarea și restaurarea ecosistemelor terestre și a biodiversității.
3. The Danube Bio-energy Nexus (DBN)
Acest grup de lucru abordează provocările în materie de energie în Regiunea Dunării, problematica fiind axată pe înaltul potențialului al Dunării de dezvoltare a energiei regenerabile din materii prime provenite din surse biologice.
Principalele direcții în domeniul apei pe care INCDPM le-a identificat la întâlnirea de la ISPRA ca reprezentând potențiale domenii ulterioare de implicare sunt:
- determinarea celor mai adecvate măsuri care trebuie luate în regiunea Dunării (din punct de vedere al calității apei și eficiența utilizării apei)
- măsurători ale debitului mediu al apei și evaluarea impactului ecologic al acestuia
- crearea unor hărţi ale apelor subterane în Regiunea Dunării
- evaluarea impactului navigației asupra sistemelor biotice și abiotice din Dunăre.
Principalele direcții în domeniul terenului și solului pe care INCDPM le-a identificat la întâlnirea de la ISPRA ca reprezentând potențiale domenii ulterioare de implicare sunt:
- o mai bună înţelegere a productivităţii şi funcţionalitaţii terenului
- evaluarea armonizată a calitaţii terenurilor și monitorizarea ariilor protejate (Ex: Delta Dunării)
- inventarierea schimbărilor care pot apărea în calitatea terenurilor
- inventarierea zonelor contaminate și a problemele lor specifice (sănătate și siguranță, bioremediere, biodiversitate)
- dezvlotarea unei harți a calităţii solurilor din Regiunea Dunării
- dezvoltarea unor hărţi bazate pe indicatori ce arată presiunile care există asupra biodiversității solului
- prognoze privind emisiile de gaze cu efect de seră generate în zonele inundate și modalități de prevenire a acestora
- evaluararea capacitaţii solului de retenție a apei
- impactul nutrienţilor din sol care levighează și pot ajunge în apele Mării Negre.
Principalele direcții în domeniul energiei regnerabile pe care INCDPM le-a identificat la întâlnirea de la ISPRA ca reprezentând potențiale domenii ulterioare de implicare sunt:
- Actualizarea datelor din țările UE prin intermediul rapoartelor de activitate elaborate în anul 2011 privind promovarea și utilizarea energiei din surse regenerabile
- Elaborarea unor hărți detaliate privind potențialul materiilor prime, hărți care pot fi finalizate și puse la dispoziție ca o bază de date pentru abordarea unei viziuni explicite din punct de vedere geografic a resurselor bioenergetice și a impactului acestora
- Elaborarea de metodologii de evaluare a diferitelor aspecte de durabilitate privind exploatarea energiei (de exemplu, consumul de apă și calitatea acesteia, eroziunea solului, etc.), necesare pentru pregătirea hărților de impact.
Au fost stabilite contacte cu diferite organizaţii din Regiunea Dunării cu scopul de a dezvolta colaborări viitoare,după cum se poate vedea în Figura 3:
![]() |
Figura 3: Harta țărilor cu care sunt posibile colaborări viitoare pe domeniile discutate |
Ca o concluzie generală, întâlnirea ştiinţifică și-a îndeplinit obiectivul său principal privind îmbunătățirea colaborării viitoare între diferitele organizații din regiunea Dunării și a subliniat cele mai importante probleme din domeniile apă, aer, sol și bioenergie. Ca o acțiune viitoare, în luna următoare va fi elaborată propunerea finală privind clusterele-pilot, inclusiv descrierea detaliată a pachetelor de lucru, cât şi etapele și repartizarea sarcinilor de lucru. De asemenea, se planifică organizarea unui eveniment de nivel înalt în luna mai 2013, la Bratislava, unde urmează să fie stabilite mai multe detalii despre proiectele viitoare privind Strategia Dunării.